NTV Canlı yayınına katılan Cumhur İttifakı Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Özhaseki, Ankara’yı “biz” kültürüyle yöneteceklerini vurgulayarak, “Tartışmadan, istişare etmeden, insanlarla görüşmeden asla karar vermeyeceğim. Bunu da büyük bir şeffaflık içerisinde yapacağım. Bütçemiz ne kadar, nerelerde kullanıyoruz, önceliklerimiz neler, ihalelere kimler giriyor, kırımlar ne kadar? Bunların hepsini göstereceğiz” dedi.
DEPREM RİSKİ VE KENTSEL DÖNÜŞÜM
Son günlerde meydana gelen depremler nedeniyle şehirlerde alınacak önlemlere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Özhaseki, Ankara’da deprem riskinin İstanbul’a göre daha az olduğuna dikkat çekerek, “Ankara’nın yüzde 80’i dördüncü derece deprem bölgesi. Yani biraz daha rahat… Ankara’da biraz daha insanların ihtiyacından dolayı, rahat ve lüks konutlar, sağlam konutlar yapılma ihtiyacı lazım” açıklamasını yaptı.
Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi’ndeki 9 bin 165 hak sahibine evlerini vermenin ilk işi olacağını da kaydeden Özhaseki, Yenimahalle ve Çankaya Belediye seçim yarışına ilişkin olarak da “İdeolojik takıntı, hizmeti geri planda bırakıyor. İnşallah bu dönemleri geri bırakacağız… İnşallah oraların da makus talihini kıracağız” değerlendirmesini yaptı.
“ANKARA ADAYLARIYLA ORTAK ÖZELLİĞİMİZ: YERLİ VE MİLLİ OLMAK”
Cumhur İttifakı Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Özhaseki, NTV canlı yayınında Oğuz Haksever, Okan Müderrisoğlu ve Funda Tuna Görey’in sorularına açıklıkla yanıt verdi.
31 Mart Yerel Seçimleri aday listelerinin ve belediye meclis üyeliklerinin belirlenmesine yönelik çalışma sürecini anlatan Özhaseki, “25 ilçe belediye başkan adayıyla araziye çıkık. Kendimizi anlatıyoruz. Ortak özelliğimiz yerli ve milli olmak. Bu özellikleri taşıyan ehliyet sahibi arkadaşlarımızla sahaya indik ve meramımızı anlatmaya çalışıyoruz. 22 yerde AK Parti belediye başkan adayımız var ve meclis üyelikleri. AK Parti logosu altında seçime girecek. Diğer 3 yerde de hem bizim hem de MHP’li arkadaşlarımız seçime girmiş olacak. Böylece meclisler de rahat bir hareket imkanı bulacaklar diye düşünüyorum” diye konuştu.
KOCAMAZ’IN ADAYLIĞI
Türkiye gündemine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Özhaseki, İYİ Parti’nin Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Burhanettin Kocamaz’ı aday gösterememesi ile ilgili olarak da şu açıklamayı yaptı:
“Emin olun ben de bilmiyorum. Hayretler içerisindeyim. Bir parti nasıl olur da 17.00’ı geçen bir zaman dilimde müracaat yapar. Burhanettin beyin adaylığı günler aylar öncesinden belli. İlan edildi, aylardır çalışıyor. Neden orada böyle bir ihmalle karşı karşıya kaldılar, çok anlamış değilim. Birkaç seçim öncesi Mardin’de bir arkadaşımızı 17.00’ı biraz geçe götürünce arkadaşlar, bizim adayımız da gösterilmedi. Siyasette bir şeye inandım, hiçbir gerçeğin üstü örtülmüyor, sır diye bir şey de kalmıyor. Bunun ayrıntılarını da yakında görürüz.”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan “AK Parti Manifestosu”nda kendisinin de emeği olduğunun altını çizen Mehmet Özhaseki, “Bununla ilgili olarak insanların şikayetlerini sıraladık. Bunlar; belediyelerin kapalı olması, bütçenin nerelere harcandığı konularını bilmemeleri, plan tadilatları rahatsızlığı, Kentsel Dönüşüm sorunları ve israf gibi başlıklar vardı. Cumhurbaşkanımıza arz ettim. O da bunları toparlayarak ilan etti” dedi.
“AKADEMİSYENLER, STK’LAR VE DERNEKLERLE YÖNETECEĞİZ”
Katılımcı Belediyecilik konusunda da değerlendirmesi sorulan Özhaseki, şöyle konuştu:
“Katılımcı yönetimde siz ortak aklı kullanırsınız. Ankara için söyleyecek olursak, çok kıymetli üniversitelerimiz var. Akademisyenlerimiz var. Sivil Toplum örgütlerimiz var. Şehir dernekleri ve temsilcileri var. Bunları hiçe sayarak işe koyulursanız doğru bir iş yapmış olmazsınız. Şehrin planlamaları bile bu tarifle başlıyor. Turizm şehriyse ayrı, tarım şehriyse ayrı, hayvancılık şehriyse ayrıdır. Yönetim tarzımızda ‘biz’ kültürünü hakim kılmak var. Tartışmadan, istişare etmeden, insanlarla görüşmeden asla karar vermeyeceğim. Bunu da büyük bir şeffaflık içerisinde yapacağım. Bütçemiz ne kadar, nerelerde kullanıyoruz, önceliklerimiz neler, ihalelere kimler giriyor, kırımlar ne kadar? Bunların hepsini göstereceğiz.”
1999 yılında Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ndeki tüm makam otolarını sattığını da hatırlatan Özhaseki, “Yüzlerce makam aracı ne demek?” sözleriyle bu uygulamayı eleştirdi.
Özhaseki, Ankara Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı Melih Gökçek ile ilgili soru üzerine ise, “Melih Bey 25 sene önce gelip, o dönemin şartlarına göre gerekenleri yapmış bir arkadaşımız. 25 yıl boyunca koşmuş, usulünü, üslubunu seversiniz sevmezsiniz ama 25 yıl boyunca koşmuş, elinden gelen her şeyi yapmış bir arkadaşımızdır… Kendi kanaatim olarak söylüyorum, Melih Bey çok hizmet etmiş bir arkadaşımız” yanıtını verdi.
İLK İŞ: ÇOCUK KÖYÜ
Ankara’da seçilmesi durumunda ilk yapacağı projeyi de Çocuk Köyü olarak açıklayan Özhaseki, “Ankaralıların, inşaatlardan ve koyu siyasetten sıkıldığını düşünüyorum. İnsanların hayatını daha keyifli hale getirecek, daha yaşanılabilir bir kent hale getirecek projeler hazırladığımı düşünüyorum. Hiç kimsenin şimdiye kadar düşünmediği projeler var. Birincisi Çocuk Köyü var. Projelerim arasındaki en düşük maliyetli projelerimden birisi aslında ama beni heyecanlandırıyor” dedi.
Millet İttifakı Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Mansur Yavaş’ın Kızılay’da trafiği yer altına alıp, üstünün meydan yapılmasına ilişkin projesini de eleştiren Özhaseki, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kızılay’da trafiği alta alamazsınız. Orası kavşak olduğu için meydan olmaya müsait değil. Böyle işlek bir kavşağı trafiğe kapatamazsınız. Taksileri de sokmuyorum diyemezsiniz. Yukarıdaki esnafı öldürürsünüz. Kendisinin bir proje kitabı bile yok. Melih beye karşıtlık üzerine, onu istemeyenler tarafı bir cenah oluşturulmuş, hiçbir anlamı olmayan bir tartışma, sevenler bir tarafta, karşı olanlar bir tarafta, böyle bir şey olabilir mi? Burası Başkent, Gazi Mustafa Kemal’in kenti. Burada proje konuşulmalı, eksiklikler konuşulmalı.”
“MAMAK KENTSEL DÖNÜŞÜM’DEKİ HAK SAHİPLERİNE EVLERİNİ VERECEĞİM”
Ankara’da imar konusundaki deprem riskine ilişkin değerlendirmeleri de sorulan Özhaseki, şu açıklamayı yaptı:
“Ülkemizin dezavantajlı tarafı bir deprem ülkesi olması. Bazı fay hatları belirli aralıklarla hareketlendiği için sürekli belediye başkan arkadaşlarımızı uyarıyorum. Deprem gelmeden hazırlık yapmamız gerekiyor. İstanbul için bir yol haritası hazırladım. Bunun mutlaka devreye girmesi lazım. Ankara’mız bu açıdan bakıldığında biraz daha rahat. Yüzde 80’i dördüncü derece deprem bölgesi. Yani biraz daha rahat. İkinci ve üçüncü derece Çubuk, Kızılcahamam, Çamlıdere gibi ilçelerimiz biraz daha riskli gibi görünüyor… Ankara’da biraz daha insanların ihtiyacından dolayı, rahat ve lüks konutlar, sağlam konutlar yapılma ihtiyacı lazım. Bir taraftan da binlerce gecekondunun yapıldığı bir ortamdayız. Ankara kentsel dönüşüme ihtiyacı olan bir yer… Mesela Mamak’ta 9 bin 165 ev sahibi var ve evleri verilememiş. İlk işim onlara evlerini vermek olacak ayrıca Altındağ’daki vatandaşlara evlerini vermek olacak. Birincisi burada yerinde dönüşüme dikkat edeceğim. Onları çok borçlandırmadan, belki hiç almadan yeni ev sahibi yapacağız. Koca koca kutucuklar koymayacağız. Bizim kendi medeniyet çizgimizi taşıyacak olan mahalle kültürünü öne çıkaracağımız bir ortamı sağlamaya çalışacağız.”
“YENİMAHALLE VE ÇANKAYA’NIN MAKUS TALİHİNİ KIRACAĞIZ”
Çok katlı bina yapacak belediyelerden arsa parası alacaklarını ancak mahalle kültürüyle yatay mimarili yapılar yapmak için arsa isteyen belediyelere hazine arazilerini ücretsiz vereceklerini açıklayan Özhaseki, Çankaya ve Yenimahalle gibi CHP’nin elindeki ilçeler konusunda da şöyle konuştu:
“Oralarda yapacaklarımızı, projelerimizi anlatıyorum. Oralardaki STK’ları, muhtarlarımızı çağırıyor, davet ediyorum. Biz gidip ziyaret ediyoruz. Yılların getirdiği siyasi bir kamplaşmanın olduğu bir ortamdayız. İnşallah bu ortadan kalkar. Büyükşehir ilçe çekişmelerinde vatandaş çileyi çekiyor. İdeolojik takıntı hizmeti geri planda bırakıyor. İnşallah bu dönemleri geride bırakacağız. Yenimahalle’de ciddi bir adayımız var. Altındağ’ı Altındağ yapan arkadaşımız. Çankaya’ya da bir kadın eli değecek. Çankaya sokaklarını ben de geziyorum, meramımı anlatmaya çalışıyorum, inşallah oranın da makus talihini kıracağız.”
Özhaseki, Kültür Yolu, Millet Bahçeleri, Mogan Gölü’nün temizliği gibi pek çok çalışmanın planlamasını yaptıklarının altını çizerek, “Sağlıktan termale hatta inanç turizmine kadar her türlü imkanı hazırladık. Eksik gördüğümüz ne varsa hazırladık. Gücümüz yetiyor, inşallah hepsini yapabiliriz” dedi.